ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ - Γκρέκα
ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

400 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

2 κ.σ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

250 γρ. ρύζι για ριζότο

300 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση

1 μικρό μάτσο βασιλικού, χοντροκομμένο

4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη


Εκτέλεση

1. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες, μισό ζωμό λαχανικών και χτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.

2. Βάζουμε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

3. Στο μεταξύ, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει, για 6-8 λεπτά.

5. Προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό.

6. Προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

7. Στη μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό ζωμό με την τομάτα.

8. Αφήνουμε να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτοντας ζωμό, όσο απορροφάται.

9. Αφού προσθέσουμε το μισό ζωμό, βάζουμε και τα ντοματίνια.

Μετά από 20-25 λεπτά, το ρύζι θα πρέπει να είναι κρεμώδες και μαλακό, τα τοματίνια να έχουν μαλακώσει και όλος ο ζωμός να έχει εξατμιστεί.

10. Καλύπτουμε τη κατσαρόλα με καπάκι, αφήνουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το βασιλικό.

11. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι.



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο